Arveret

Arveret

Selv det stærkeste jernhelbred og en sundere-end-sund livsstil kan ikke gøre noget ved det faktum, at vi en dag skal herfra. Vil du selv være med til at bestemme, hvem der skal – eller ikke skal – arve dig, når den dag kommer, er det ikke bare en god ide, men i mange tilfælde også nødvendigt at oprette et testamente. Det er for eksempel yderst aktuelt med ”dine, mine og vores børn” eller i forbindelse med store gældsposter.

Der kan være mange grunde til at ønske at oprette et testamente. Nogle gør det for at sikre hinanden ved pludseligt dødsfald, andre for at betænke ikke-arveberettigede og andre igen for at undgå splid i familien, når de engang er borte. Der kan også være behov for at komme en ægtepagt ned i kuverten med vielsesattesten, hvis formuerne hos de to ægtefæller er meget ulige, og der eksempelvis er børn fra tidligere ægteskaber i forholdet.

Uanset hvad din situation er, er det en god ide at tage stilling i tide.  

Luk

Testamenter

Testamenter

Arveret er kilden til mange stridigheder. Ofte opstår de, fordi arvingerne ikke er klar over lovgivningen og indbyrdes føler sig uretfærdigt behandlet – og fordi den afdøde ikke har taget stilling til, hvem der skal arve hvad inden sin død. Vil du undgå splid i familien, er den allerbedste vej at lave et testamente, der klart formidler dine ønsker. Arveloven fra 2008 giver nemlig stor mulighed for selv at bestemme, hvem der skal arve dig.

Arveregler uden et testmente:

 • Er du gift og uden børn, arver din ægtefælle
 • Er du gift og har børn, arver både børnene og din ægtefælle – og din ægtefælle kan sidde i uskiftet bo med jeres fællesbørn
 • Lever du i et papirløst forhold uden børn, arver dine forældre og/eller søskende
 • Lever du i et papirløst forhold med børn, arver dine børn alt
 • Er du enlig og har børn, børnebørn og/eller oldebørn, arver de alt
 • Er du enlig uden børn, arver dine forældre og/eller søskende

Arveregler med et testamente:

kan du frit bestemme, hvem der skal arve dig

 • Du kan sikre din samlever, som kun kan arve dig, hvis du bestemmer det i et testamente
 • Du kan sikre din ægtefælle, så hun eller han arver mere end børnene. Dermed kan du sikre, at din ægtefælle kan blive boende i f.eks. fællesbolig uden at skulle betale børnenes arv ud
 • Du kan sikre en hensigtsmæssig fordeling mellem fællesbørn og børn fra tidligere forhold
 • Du kan bestemme, om dine børn skal have hele arven med det samme, eller om den skal udbetales i rater
 • Du kan sikre, at arven efter dig bliver særeje for dine arvinger

Vores advokater med speciale i arveret kan hjælpe dig med at formulere et testamente, der passer nøjagtigt til dine ønsker og din situation.

Vær opmærksom på, at det kan være nødvendigt at ændre dit testamente, hvis det er oprettet før 2008.

 

Luk

Ægtepagter

Ægtepagter

”Er ægtepagter ikke kun sådan noget, de bruger i Hollywood?”, kan du måske spørge dig selv. Svaret er kort og godt nej. Når to personer bliver gift, opstår der automatisk formuefællesskab eller fælleseje. Det vil sige, at alt hvad man hver især ejer inden ægteskabet, og alt hvad man herefter tjener, arver eller får i gave indgår i den fælles formue. Og det kan give anledning til uoverensstemmelser, hvis det pludselig ikke længere er så yndigt at følges ad.

Skilsmisse og død er skelsættende begivenheder for de pårørende – og er der ikke lavet klare aftaler om, hvad der skal ske med børn og bo og arv, kan det meget hurtigt gøre ondt endnu værre. Lige præcis her er det derfor en rigtig god ide at gå med livrem og seler og sørge for, at alt er tænkt igennem og besluttet, inden uheldet er ude, og nogen går fra hinanden eller går bort

Har den ene af jer forholdsmæssigt mere med ind i ægteskabet end den anden – for eksempel en stor sum penge eller egen virksomhed – kan I aftale at have særeje i stedet for fælleseje og få lavet en ægtepagt. En ægtepagt bliver udfærdiget, så den passer præcis til jeres situation og ønsker, og bliver herefter tinglyst. Mundtlige eller skiftlige aftaler i øvrigt er ikke gældende.

Luk

Dødsbobehandling

Dødsbobehandling

Det er trist, når et menneske, der stod en nært, går bort. Og det gør kun ondt værre, at man oveni sorgen skal forholde sig til arveforhold og økonomi. Det kan nemlig være en ganske omfattende proces at behandle et dødsbo og finde ud af, hvad det indeholder af aktiver og passiver.

Vi anbefaler, at du søger rådgivning, så snart du modtager en indkaldelse til skifteretten. Vi kan hjælpe dig med at gennemføre dødsboskiftet, så du er sikker på, at det bliver gjort på den mest hensigtsmæssige måde for alle involverede.

Luk
Advokat & Partner
Kirstine Kryger Dyekjær

Advokat
Ebbe Gregers Madsen

Sekretær
Susanne Kopp Lüdeking

Sekretær
Kirsten Nielsen