Ved du, hvem der er din arbejdsgiver?

Svaret bør være et indlysende "ja". Men virkeligheden forholder sig ofte anderledes.

Retten i Holbæk har lige fundet, at en ung mand ikke var arbejdegiver, da han sammen med en ung ukrainsk landmand fjernede spirende korn fra toppen af en kæmpe silo. Ukraineren blev suget ned i kornet og kvalt. Tilbage står det ubesvarede spørgsmål "hvem var hans egentlige arbejdsgiver?"

"Vi oplever desværre oftere og oftere arbejdsskadesager hvor der er tvivl om, hvem der er den reelle arbejdsgiver. Langt de fleste ved jo godt, hvor de arbejder og hvem de har aftalt arbejdet med, når uheldet sker. Alligevel sker det for tit, at en arbejdsskadesag går i hårknude, fordi der er tvivl om, hvem der er den reelle arbejdsgiver." udtaler Advokat Simon Eilrich.

Den 34-årige ukrainer omkom 12. oktober 2017, hvorefter der var kø ved håndvasken i forhold til, hvem der var ansvarlig for tragiske arbejdsulykke, herunder hvem der havde betalt løn til ukraineren og hvem der havde ansvaret for planlægning af det arbejde, som han udførte. Arbejdsmarkedets erhvervssikring fastslog at én var arbejdsgiver. Arbejdstilsynet fastslog at en anden var arbejdsgiver. En tredje mente, at et vikarbureau var arbejdsgiver. Forvirringen var således enorm.

"Retten har lige frifundet den som arbejdstilsynet mener var arbejdsgiver. Det kan således forventes at der starter endnu en sag om, hvem der er reelle arbejdsgiver. Tilbage står en enke i Kiev med to små børn, der nu må leve videre uden klarhed om, hvem der er ansvarlig for hendes mands død." tilføjer Simon Eilrich.

Forvirringen om hvem der er reelle arbejdsgiver medfører dermed, at der endnu ikke er en arbejdsgiver stillet til ansvar for ukrainerens arbejdsulykke. Familien må dermed vente yderligere på at få erstatning for tabet.

Ved du, hvem der er din arbejdsgiver? 


Læs mere om sagen her:
Landmand frifundet i straffesag efter dødsulykke

_________

Advokatkompagniet
info@advokatkompagniet.dk
+45 86 12 44 00

Advokat & partner
Simon Eilrich

eilrich@advokatkompagniet.dk

Advokatfuldmægtig
Ida Hauge Bøttcher

ida@advokatkompagniet.dk

Advokat & partner
Kirstine Kryger Dyekjær

kikd@advokatkompagniet.dk

Smittet med Covid-19 på jobbet

Du er blevet smittet med Covid-19 på jobbet og er sygemeldt, blevet fyret og har dermed tabt arbejdsfortjeneste. Derfor mener du, du har ret til erstatning, hvorfor sagen er anmeldt som arbejdsskade. Men selvom din Covid-19 smitte bliver godkendt som en arbejdsskade er det ikke ens betydende med, at du har ret til erstatning for f.eks. tabt arbejdsfortjeneste.

Den forsvundne arbejdsfortjeneste efter COVID-19 smitte

Ny vejledning fra Beskæftigelsesministeriet tvinger arbejdsskadesystemet til at arbejde hurtigt med at vurdere om smitten med COVID-19 er en arbejdsskade. Det er et stykke af vejen til erstatning. Men desværre ikke engang halvdelen.