Fem ting du skal vide om dødsboer

Det er trist, når en nær relation går bort - og det kan være ganske uoverskueligt at skulle forholde sig til arveforhold og økonomi midt i sorgen. Et dødsbo kan være en ganske omfattende proces at håndtere. Herunder får du svar på fem vigtige spørgsmål om dødsboer.

1) Hvad koster advokatbistand?

Det kan man ikke sige helt konkret. Dog har vi lavet en prisvejledning, som du kan finde på her.

2) Hvem tager sig af mit indbo?

Det gør dem, som tager sig af dit bo, hvilket typisk er dine nærmeste pårørende. De vil sørge for at få det kørt væk eller dele det med andre pårørende. Hvis du ikke har nærmeste pårørende, vil der blive udpeget en bobestyrer (advokat). Bobestyreren sørger for at kontakte en opkøber, som køber det, der er noget værd og kører resten væk. Hvis du har særlige ønsker vedrørende dit indbo, er det en god idé enten at lave et testamente eller som minimum et indbotestamente.

3) Hvornår må de pårørende komme ind i min bolig, efter jeg er død?

Hvis du er død hjemme, så vil de pårørende måske allerede være der. Men som udgangspunkt bliver der låst af, når du er død (medmindre der bor andre sammen med dig). De pårørende må derfor ikke komme ind, før skifteretten har frigivet boet. Det kan desværre tage mange uger. De pårørende kan med skifterettens tilladelse gå ind og f.eks. tømme skraldespanden, lede efter et testamente eller tage værdigenstande i forvaring.

4) Pas på! Fælleskonti bliver låst!

Hvis man er samlevende eller gift og har fælleskonti, så skal man være opmærksom på, at alle konti låses, når den ene dør.

Det betyder, at længstlevende slet ikke kan få adgang til sine penge. Derfor er det en god idé, hvis begge har en konto, som kun står i eget navn, og hvor der er så stort et beløb, at længstlevende kan klare sig i 4-8 uger efter førstafdødes død. Derefter frigiver skifteretten dødsboet og længstlevende får adgang til førstafdødes midler og fælles midler igen.

5) Kan arvingerne selv stå for dødsboet?

Ja, det kan de som udgangspunkt godt.

Medmindre:

  • Afdøde skylder mere, end han/hun ejede.
  • Afdøde i et testamente har bestemt en specifik bobestyrer
  • Arvingerne er uenige.

bliver det et bobestyrerbo.

Hvis boet er meget stort, har komplicerede arveforhold eller er skattepligtigt, er det en god idé med rådgivning hos en advokat.

_________
Advokatkompagniet
info@advokatkompagniet.dk

+45 86 12 44 00 

Nørreport 26
8000 Aarhus C

Advokat & partner
Kirstine Kryger Dyekjær

kikd@advokatkompagniet.dk

Advokat
Vibeke Haahr Antonsen

vha@advokatkompagniet.dk

Sekretær
Susanne Kopp Lüdeking

sukl@advokatkompagniet.dk
+45 33 60 30 06

Sekretær
Kirsten Nielsen

kini@advokatkompagniet.dk
+45 33 60 30 23

Digital arv - Hvad sker der med mine onlineoplysninger, når jeg dør?

GDPR og databeskyttelse fylder meget, når man klikker rundt på forskellige hjemmesider og skal acceptere – eller ikke acceptere – cookies mv. Vi bliver hele tiden gjort opmærksomme på, at vi samtykker til, at der registreres persondata, når vi er ved kiropraktor, hos advokat osv. – og vi synes nok også, det er fint, at alle disse firmaer ikke gemmer private oplysninger om os, når vi ikke længere er her.