Fem ting du skal vide om ægteskabssager

Regler er ikke altid første tanke, når et forhold går i stykker. Ikke desto mindre er det vigtigt at kende til de muligheder og forpligtelser, der følger i kølvandet på et brud. Der er en del ting, I skal blive enige om for at kunne blive skilt - og det kan være svært at vide, hvor man skal begynde.

1) Skal jeg vælge separation eller skilsmisse?

Det er et temperamentsspørgsmål. Hvis beslutningen er taget, så kan det være rart – ved enighed – at blive direkte skilt, så man ikke skal igennem processen to gange.

2) Har jeg ret til ægtefællebidrag – eller skal jeg betale ægtefællebidrag?

Det kommer helt an på, hvordan i har indrettet jer under ægteskabet. Som udgangspunkt betyder det at blive skilt, at man ikke længere skal forsørge hinanden. Hvis der er stor forskel i jeres indtjening, og det skyldes den måde, i har indrettet jer på, så kan der blive tale om bidrag. Det skal i så fald afgøres af Familieretshuset.

3) Kan man blive skilt, inden man har aftalt bodeling?

Ja, det kan man sagtens. De fleste aftaler først bodelingen bagefter. Man kan dog ikke blive skilt, hvis der ikke er enighed om bidragspligten. Nogle gange har den ægtefælle, som ikke har høj indkomst, brug for at vide, hvad vedkommende har ret til i bodelingen, før der tages stilling til bidraget.

4) Skal man til vilkårsforhandling på Familieretshuset?

Ja, hvis man ikke er enige om vilkårene, som er, hvem der skal beholde evt. lejebolig, og om der skal betales ægtefællebidrag.

5) Hvad gør jeg, hvis min ægtefælle er forsvundet?

Så skal du på sædvanligvis søge om separation. Du kan som udgangspunkt ikke få direkte skilsmisse. Familieretshuset vil indkalde din ægtefælle via Statstidende med rettens hjælp. Afhængigt af, hvad sagen handler om, så vil Familieretshuset selv træffe afgørelse eller oversende sagen til Familieretten. Du har ret til separation og senere skilsmisse, uanset om man finder din ægtefælle eller ej. Dog må du forvente, at det tager længere tid at blive skilt, når din ægtefælle er forsvundet.

_________
Advokatkompagniet
info@advokatkompagniet.dk

+45 86 12 44 00 

Nørreport 26
8000 Aarhus C

Advokat & partner
Kirstine Kryger Dyekjær

kikd@advokatkompagniet.dk

Advokat
Vibeke Haahr Antonsen

vha@advokatkompagniet.dk

Sekretær
Kirsten Nielsen

kini@advokatkompagniet.dk
+45 33 60 30 23