Fem ting du skal vide om tvangsfjernelse

Hos Advokatkompagniet har vi mange års erfaring med sager om tvangsfjernelse. Vi har specialister på området, som kan rådgive dig i din svære og sårbare situation.

1) Skal jeg give samtykke til anbringelse?

Nej, det er ikke noget, du skal. Faktisk har du flere rettigheder, hvis du siger nej. Du har bl.a. ret til gratis advokatbistand, og til at sagen behandles af Børne- og Ungeudvalget, så du kan sikre, at alle regler er overholdt. Du mister ikke rettigheder ved at sige nej til anbringelse, men du kan godt vælge at sige ja efter at have talt med en advokat om dine muligheder.

2) Hvilke rettigheder har jeg, hvis mit barn skal tvangsfjernes?

Du har ret til at få en advokat, der betales af kommunen, og som sammen med dig vurderer, hvorvidt du skal give dit samtykke til anbringelsen. Du har ret til at se alle bilag, som Børn- og Ungeudvalget får. Du har ret til at udtale dig i Børn- og Ungeudvalget. Du har ret til en §54-støtteperson og meget mere.

3) Har mit barn ret til gratis advokat?

Ja, hvis dit barn er fyldt 12 år, så er barnet part i sagen og har derfor ret til egen advokat. Dog kan det ikke være samme advokat eller advokatfirma, som du har. Du kan som indehaver af forældremyndighed være med til at pege på en advokat til dit barn, og gør du ikke det, vil kommunen hjælpe med at finde en advokat.

4) Skal jeg betale børnebidrag, hvis mit barn er anbragt?

Ja, som udgangspunkt skal du betale børnebidrag. Boede barnet hos dig før anbringelsen, skal du (delvist) betale for anbringelsen, hvis du tjener mere end 151.100 (2022-niveau). Boede barnet ikke hos dig, så kan kommunen via Familieretshuset søge om, at du bliver pålagt børnebidrag herunder konfirmationsbidrag.

5) Hvor meget samvær har jeg ret til?

Som udgangspunkt er det barnet, der har ret til samvær med forældre, bedsteforældre og søskende. Samvær kan f.eks. være hver anden weekend, et par timer hver anden uge eller noget helt tredje.

Kommunen skal træffe afgørelse om samvær, og bestemmer de, at der f.eks. skal være samvær mindre end én gang om måneden, så skal kommunen bede Børn- og Ungeudvalget godkende den beslutning – og så har du og barnet, som er fyldt 12 år, ret til gratis advokatbistand.

_________
Advokatkompagniet
info@advokatkompagniet.dk

+45 86 12 44 00 

Nørreport 26
8000 Aarhus C

Advokat & partner
Kirstine Kryger Dyekjær

kikd@advokatkompagniet.dk

Advokat
Vibeke Haahr Antonsen

vha@advokatkompagniet.dk

Sekretær
Kirsten Nielsen

kini@advokatkompagniet.dk
+45 33 60 30 23