Fem ting du skal vide om testamenter
02.02.2023
Vores advokater med speciale i arveret kan hjælpe dig med at formulere et testamente, der passer nøjagtigt til dine ønsker og din situation.
1) Hvem arver mig?
Hvis du har børn, arver de dig. Hvis du er gift, arver din ægtefælle. Hvis du både er gift og har børn, så arver de halvdelen hver. Hvis du hverken er gift eller har børn, så arver dine forældre, og hvis de er døde, så arver dine søskende. Lever dine søskende ikke, så arver deres børn.
Hvis du hverken har forældre, børn, søskende, nevøer eller niecer, arver dine bedsteforældre. Hvis dine bedsteforældre er døde, så arver dine forældres søskende dig. Hvis du ikke har noget familie, så er der ingen, der arver dig – heller ikke din samlever – medmindre du laver et testamente.
2) Arver min samlever mig efter to års samliv?
Nej! Ugifte samlevende arver ikke automatisk hinanden efter to år. Det er desværre en udbredt misforståelse. Der er ingen gensidig arveret mellem ugifte samlevende, medmindre man laver et testamente.
Man skal også være opmærksom på, at ugifte samlevende – i modsætning til ægtefæller – betaler en arveafgift på mindst 15 pct.
3) Skal mine børn have særeje?
Det er ikke noget, de skal. Dog kan det være en god idé, at du i dit testamente bestemmer, at det, de arver efter dig, skal være deres særeje, hvis du vil sikre, at de ved skilsmisse ikke skal dele det med deres ægtefælle.
Med særeje sikrer du også, at mest muligt af arven efter dig går til dine børnebørn, når dit barn dør – i stedet for, at det går til dit barns ægtefælle. Det vil sige, at du i et testamente kan bestemme, at arven skal indgå i det, som hedder en succesionsrækkefølge.
4) Hvordan kan man spare arveafgift ved at lade velgørende foreninger arve?
Det kan man, fordi velgørende foreninger ikke betaler arveafgift til staten. Hvis de arvinger, man har, både skal betale boafgift og tillægsboafgift, men man sætter en velgørende forening ind i sit testamente til at arve 30 pct. af formuen, så betaler den velgørende forening afgiften for de andre.
På den måde opnår man en nettobesparelse på afgiften. Arvingerne får dermed mere, end de ellers villet have fået, og den velgørende forening får også noget. Det er altså en win-win-situation for alle andre end statskassen.
5) Hvad sker der med mine sociale medier, når jeg dør?
Hvis ikke de sociale medier får at vide, at du er død, så sker der som udgangspunkt ingenting. Derfor er det en god idé, at du giver din pårørende besked om, hvad du ønsker, der skal ske.
_________
Advokatkompagniet
info@advokatkompagniet.dk
+45 86 12 44 00
Nørreport 26
8000 Aarhus C
kikd@advokatkompagniet.dk
(+45) 29 99 44 49
vha@advokatkompagniet.dk
kini@advokatkompagniet.dk
+45 33 60 30 23
sukl@advokatkompagniet.dk
+45 33 60 30 06