Ulykkesforsikringen kan dække din fødselsskade
14.08.2024
I 2023 blev der født 57.469 børn i Danmark. Men selvom man bliver beriget med et lille, nyt liv, kan fødslen være en stor belastning for kroppen, hvor mange får fødselsskader. Men vidste du, at din ulykkesforsikring kan dække disse skader?
Førhen har forsikringsselskaber afvist personer med fødselsskader, der har søgt om erstatning, fordi man mente, at skaderne ikke var dækket under en ulykkesforsikring. Argumentet har været, at der skulle være tale om en ”pludselig hændelse, der forårsager personskade”. Men hvornår det er tilfældet kan være svært at gennemskue.
Ifølge flere kendelser fra Ankenævnet for Forsikring kan fødselsskader dog være dækket af ulykkesforsikringen nu. Men selvom flere forsikringsselskaber dækker den fødende, er der stadig områder, hvor dit forsikringsselskab ikke dækker dine fødselsskader.
Risikoen for en kompliceret fødsel
Langt de fleste gravide oplever komplikationer ved en fødsel. Særligt førstegangsfødende får omkring 80 procent bristninger og overrevne muskler i forbindelse med fødslen. Dette gælder også 50 procent af alle andengangsfødende.
Med risiko for en kompliceret fødsel er det derfor vores klare opfordring her fra Advokatkompagniet, at du bør undersøge dit forsikringsselskab grundigt for at sikre, at du er bedst stillet i forhold til komplikationer, skader og eventuelle mén.
Kønsdiskrimination
I 2024 har der allerede været flere kvinder, der har fået medhold i sager om kønsdiskrimination som følge af et afslag om erstatning hos deres forsikring i forbindelse med en fødselsskade. Her har kvinderne trods deres berettigelse altså fået afslag, fordi man netop brugte argumentet om, at der ikke var sket en pludselig hændelse, der forårsagede personskade.
Men efter at kvinderne klagede til Ligebehandlingsnævnet, vurderede nævnet, at forsikringsselskaberne faktisk brød loven, fordi de stillede de gravide ringere. Der var altså tale om kønsdiskrimination.
Forsikringsselskabernes vurdering
Når det kommer til vurderingen af skaden, ser forsikringsselskaberne både på alvoren og størrelsen af skaden men også på pressefasens længde og intensitet hos den gravide. Derfor kan din patientjournal fra fødslen have afgørende betydning for, om din ulykkesforsikring dækker din fødselsskade.
De nyere kendelser fra Ankenævnet for Forsikringen, hvor forsikringstageren har fået medhold, omhandler fødselsskader som f.eks. skade i bækkenbunden og gener fra halebenet. Du kan læse de relevante afgørelser fra Ankenævnet for Forsikring her:
Jeg har fået afslag fra min forsikring… hvad gør jeg nu?
Vi i Advokatkompagniet oplever desværre stadig sager, hvor kvinder ikke er blevet dækket af deres forsikring, selvom de burde – og hvor der altså kan være tale om åbenlys kønsdiskrimination.
Ankenævnet for Forsikring har gjort det klart, at skader, der sker i forbindelse med fødsler eller graviditet, bør dækkes på lige fod med andre skader, der sker i forbindelse med en fysisk kraftanstrengelse. Det er også derfor flere kvinder har fået medhold i disse sager om kønsdiskrimination, for hvis en skade på f.eks. en løbetur falder under ulykkesbegrebet, bør bristninger og overrevne muskler ved fødsler også.
Hvis ulykkesforsikringen dækker – eller tvinges til af dække – din fødselsskade, er mulighederne ofte opdelt på forsikringsdækning til 1) genoptræning f.eks. i form af fysioterapi- og eller kiropraktorbehandlinger i såvel en afgrænset periode som behandlingsantal og 2) en mengradsdækning hvis skaden bliver permanent. Erfaringen fortæller, at de fleste fødselsskader kan afhjælpes ved netop genoptræningsbehandlinger, hvorfor det er meget vigtigt, at du får støtte hertil at din ulykkesforsikring.
Burde du have været dækket af din forsikring, men har du fået afslag? Hvad end din fødselsskade er bristninger, overrevne muskler eller noget helt tredje, kan du kontakte vores eksperter via tlf. (+45) 86 12 44 00eller e-mail info@advokatkompagniet.dk. Vi hjælper dig juridisk og rådgiver dig, så du kommer bedst videre.
Husk!
Hvis du har en ulykkesforsikring, og du har været så uheldig at få en skade under fødslen, så skal du huske at anmelde skaden til forsikringen senest 3 år efter, at skaden er sket.
Du skal være opmærksom på, at hvis der er tale om en behandlings- eller lægemiddelskade, skal skaden i stedet anmeldes til Patienterstatningen.
Hvis du har brug for hjælp til ovenstående, er du altid velkommen til at kontakte os
_________
Advokatkompagniet
info@advokatkompagniet.dk
+45 86 12 44 00
Nørreport 26
8000 Aarhus C
kikd@advokatkompagniet.dk
(+45) 29 99 44 49
eilrich@advokatkompagniet.dk
hepa@advokatkompagniet.dk
+45 33 60 30 18
kini@advokatkompagniet.dk
+45 33 60 30 23
sukl@advokatkompagniet.dk
+45 33 60 30 06