Undgå at blive snydt i jagten på studieboligen

Gode råd til, hvordan du giver dig selv de bedste forudsætninger før og efter, at du har sat din underskrift på dit første eller nye lejemål.

Vi forbinder sommerferie med de tre S’er: Sol, Strand og drinks. For mange unge er juli måned skelsættende for, hvordan deres nærmeste fremtid kommer til at tegne sig. Den 26. juli får ca. 90.000 unge svar på, om de er optaget på en af de videregående uddannelser, som de har søgt. Dernæst går boligjagten i gang – og dét er de ikke alene om.

Hvert år i august og september overstiger efterspørgslen på lejeboliger udbuddet med flere meter, og ikke så overraskende lægger det et pres på boligsøgende. But be alert (!) og sørg for at have alle sanser aktiveret. Dine hårdt tjente penge skulle nødigt gå til spilde.

Derfor har vi her lavet en lille guide til, hvordan du sikrer dig selv de bedste forudsætninger før og efter, at du har sat din underskrift på dit første eller nye lejemål.

Inden du skriver under:

  1. Sørg altid for at se lejemålet efter før du skriver under og lægger et depositum.
  2. Tegn en indboforsikring, så du er forsikret, hvis der skulle opstå en boligretssag i forbindelse med enten en lejestigning/lejenedsættelse eller eventuelle komplikationer ved din fraflytning, idet forsikringen da vil dække omkostningerne hertil.
  3. Sørg altid for at kvalitetstjekke udlejer eller firmaet, som forsøger at udleje en bolig til dig.
  4. Gå aldrig med til betale for en fremvisning af en bolig eller betale penge under bordet – det er ulovligt, og udlejer har ikke ret hertil.

Når du har skrevet under:

  1. Lav en grundig indflytningsrapport, hvor lejemålets stand dokumenteres.
  2. Sørg for at have alt på skrift.
  3. Tag altid mange billeder ved indflytning af eksempelvis manglende rengøring, ridser og/eller revner i gulv, vægge og/eller loft osv..
  4. Lav en udførlig fejl- og mangelliste, som skal sendes til udlejer senest 14 dage efter indflytning (det skal kunne dokumenteres, at den er blevet sendt til den rigtige udlejer mv.) og medsend gerne den grundige billeddokumentation.

Vigtigst af alt er, at du som lejer ikke kan blive pålagt, at sætte et lejemål i bedre stand end den du overtager lejemålet i.

Det er derfor vigtigt, at kunne dokumentere, hvilken stand dit lejemål var i, da du flyttede ind. Det betyder altså at du er godtaget for at gå i for små sko ved at gennemgå lejemålet med en tættekam, da du på den måde sikrer, at du ikke kommer til at stå for at istandsætte dele af det lejemål, som ikke var istandsat da du flyttede ind. Det er også derfor, at det er helt grundlæggende for en god fraflytningssag, at man som lejer har lavet det forudgående dokumentationsarbejde i form af en udførlig indflytningsrapport, en fejl- og mangelliste samt taget billeder af alle små ridser, evt. dårligt rengøringsarbejde mv.. Ved at gøre dette sikre man, at man ikke kommer til at hæfte herfor ved fraflytning af lejemålet. Med andre ord bliver disse eventuelle ”mangler” fratrukket i dine omkostninger, når du på et tidspunkt flytter fra lejemålet igen – så vær’ sippet for en 10’er!


 _________
Advokatkompagniet
info@advokatkompagniet.dk
+45 86 12 44 00 

 

Advokat & partner
Camilla Ernst

caer@advokatkompagniet.dk

Advokat
Camilla Bayer

cab@advokatkompagniet.dk

Opsparingen som indsats ved indtrædelse i et bestående lejeforhold

Det kan hurtigt blive dyrt for nye lejere, at indtræde i et bestående lejeforhold. Ved ophørelse af lejemålet kan den nye lejer nemlig komme til at stå tilbage med en stor regning.