Tvangsfjernelse af et barn er noget af det værste, der kan overgå en forælder - og det kan være mindst lige så voldsomt og traumatiserende for barnet. I Advokatkompagniet ved vi efter mange års erfaring, hvordan vi bedst hjælper dig og din familie, så I får sikret jeres rettigheder og muligheder for at blive sammen.
Hvis dit barn risikerer at blive tvangsfjernet, er det vigtigt at søge professionel bistand så tidligt i forløbet som muligt. Selvom det er en svær og sårbar situation, er det vigtigt, at I får den rette hjælp til at håndtere alle reglerne om tvangsfjernelse. Advokatkompagniet har mange års erfaring med både tvangsfjernelse og tvangsadoption, så din familie er i trygge hænder hos vores specialister.
Hvis nogen er bekymret for, at dit barns sundhed og udvikling vil lide alvorlig skade, kan de indberette det til kommunen (eller Ankestyrelsen). Det kan typisk være andre familiemedlemmer, en lærer eller en pædagog, der har indsendt en underretning. Det kan også være, at kommunen i forvejen er opmærksom på jeres familien, hvis der f.eks. har været en konfliktfyldt skilsmisse eller fordi andre børn er anbragt.
Der står i Barnets Lov, at kommunen skal screene underretningen for, om der er oplysninger i den, som gør, at kommunen skal undersøge sagen nærmere. Hvis det vurderes, at sagens skal afdækkes nærmere - dvs. sagen skal undersøges bedre og måske lave det, der hedder en børnefaglig undersøgelse.
Kommunen skal inddrage barnet, forældrene, og fagfolk i processen. Hvis denne afdækning og den børnefaglige undersøgelse peger på, at barnet har behov for hjælp og støtte, som ikke kan findes i barnets hjem med støtte, skal kommunen overveje, om barnet skal anbringes.
Både i børne- og ungeudvalget, Ankestyrelsen og retten har forældre og barnet, som er fyldt 10 år, ret til gratis advokat, og du kan derfor søge bistand hos en af vores dygtige advokater i Advokatkompagniet, så vi kan være med i processen og deltage i møderne og støtte dig og hjælpe dig med at få de rigtige oplysninger frem.
Du har også ret til selv at vælge din advokat - det har dit barn også. Men hvis barnet ikke selv kender en advokat, kan du hjælpe med at udpege en advokat. Den samme advokat kan ikke være advokat for både barn og forældre i en sag, og hvis forældrene ikke er enige, skal de også have forskellige advokater, hvor advokaterne må ikke arbejde i samme firma.
Børne- og ungeudvalget eller Ankestyrelsen kan bl.a. træffe afgørelser, om jeres barn skal anbringes uden for hjemmet og om barnets samvær med forældrene skal være overvåget eller evt. helt afbrudt. Uanset hvad står vores dygtige advokater til rådighed, for vi ved, at det er en altafgørende situation for jeres familie.
Hvis du og/eller dit barn, som er fyldt 10 år, ikke vil samtykke til, at barnet bliver anbragt, så skal børne- og ungeudvalget træffe afgørelse om anbringelse. Her kan både I forældre og jeres barn, som er fyldt 10 år, klage over til Ankestyrelsen.
Hvis du eller barnet ikke er enige i Ankestyrelsens afgørelse, kan I bede om at sagen indbringes for retten, som træffer den endelige afgørelse. Her kan vi igen støtte dig juridisk, når sagen skal revurderes.
Ankestyrelsen har på deres hjemmeside information om, hvordan det er at have en sag, som bliver behandlet i Ankestyrelsen. Det kan derfor være en god idé at kigge på deres hjemmeside.
Afgørelser om, at et barn skal anbringes udenfor hjemmet har som udgangspunkt gyldighed i 1 år fra børne- og ungeudvalget afgørelse første gang sagen behandles. Det kaldes genbehandlingsfristen og betyder, at hvis kommunen ikke mener, at barnet kan komme hjem endnu, så skal de efter 1 år forelægge sagen for børne- og ungeudvalget igen. Hvis udvalget mener, at barnet stadig skal være anbragt, vil der som udgangspunkt anden gang blive truffet afgørelse om anbringelse i 2 år.
I særlige tilfælde kan også tvangsadoption komme på tale. Det gælder, hvis kommunen vurderer, at de biologiske forældre aldrig kommer til at kunne tage sig af den daglige omsorg for barnet heller ikke med relevant støtte, og at det er bedst for barnet at blive bortadopteret. I sager om tvangsadoption har alle børn - også babyer - ret til at få deres egen advokat uden omkostninger. Det har forældrene også. Hvis det er barnets plejefamilie, som ønsker at adoptere barnet, har plejefamilien ret til gratis advokatbistand.
For at sikre, at du og din familie er bedst stillet, tilbyder vi dygtige advokater, der har det juridiske overblik på din sag.
Kirstine Kryger Dyekjær har været advokat siden 2006 og partner i Advokatkompagniet siden 2007, hvor hun i mange år har rådgivet og hjulpet familier i sager om tvangsfjernelser. Kirstine kan troværdigt med sit skarpe juridiske blik sikre jer en fuldstændig rådgivning i denne svære situation.
Kirstine: ”Jeg har altid haft som mål, at min klient oplever, at der er én på deres side.”
Camilla Bayer har arbejdet med juridisk rådgivning siden 2014, og har været advokat siden 2021 med speciale i bl.a. familieret. Længe før hun blev advokat, har Camilla frivilligt hjulpet mennesker, da hun mener, at alle har ret til juridisk assistance – uanset indkomst. Som ung advokat med nystiftet familie, kan Camilla mere end relatere til den situation, I befinder jer i.
Camilla: ”Da jeg i min daglige rådgivning ofte er i kontakt med personer i krise, sætter jeg en ære i at servere juraen på en klar og forståelig måde”
Vibeke Haahr Antonsen har arbejdet som advokat i over 20 år, hvor hun har specialiseret sig inden for familieret og udlændingeret. Derfor har Vibeke også en ekstraordinær faglig indsigt, når det kommer til tvangsfjernelser, herunder også dem, der gælder ikke etnisk danske familier. Vibeke kan med mange års ekspertise og sin omsorgsfulde personlighed støtte dig, hvis dit barn risikerer at blive fjernet – eller dit barn, hvis dette skal bruge en advokat i en sag om anbringelse.
Vibeke: ”Jeg vil gerne bruge juraen på en måde, hvor jeg føler, at jeg gør en forskel.”
Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for bistand i din sag.