Reglerne om småsagsproces og den begrænsede dækning for sagsomkostninger betyder, at flere selv vælger at lave processkrifter som led i forberedelse af sager i småsagsprocessen. Du kan finde inspiration her.
Glæden ved at vide, at retshjælpsforsikringen dækker omkostningerne ved en retssag, er ofte kort, hvis dit krav i en retssag er mindre end kr. 50.000, for så går det nemlig under betegnelsen småsag. En småsag kan også være en sag, der ikke har en økonomisk værdi, men hvor kravet for eksempel er, at den anden part bliver dømt til at foretage en bestemt handling.
Hvis dit krav er mindre end kr. 50.000 dækker retshjælpsforsikringen nemlig kun en lille del af omkostningerne ved en retssag. Retshjælpsdækningen dækker alene selve hovedforhandlingen, dvs. det afsluttende retsmøde, hvor dommeren helst skal indse, at du har ret og dermed skal have dom i overensstemmelse med din påstand.
Problemet med den begrænsede retshjælpsdækning er, at advokater sjældent arbejder gratis. Advokater har – som de fleste andre mennesker – også familie og fritidsinteresser, hvilket i fritiden trækker mere end pro bono arbejde. Derfor vil man ofte blive bedt om at betale for advokatens arbejde ved en civil retssag, når arbejdet ikke er dækket af retshjælpsforsikringen.
Reglerne om småsagsproces og den begrænsede dækning for sagsomkostninger betyder derfor, at flere som led i forberedelse af sager i småsagsprocessen selv vælger at lave processkrifter. Processkrifter er en fælles betegnelse for de skriftlige dokumenter, som parterne i en civil sag udveksler som led i sagens forberedelse.
I advokatkredse kaldes en, der forbereder sin egen sag for ”selvmorder”, hvilket er inspireret af retssystemets brug af ordet ”selvmøder”. Så hvis du vælger at lave dine egne processkrifter, skal du gøre dig umage. Du er velkommen til at lade dig inspirere af nedenstående eksempler, men ansvaret er dit:
Eksempel på påstand
Onkel Joakim skal betale Anders And kr. 10.000 med tillæg af procesrenter fra d. xx, og indtil betaling sker.
Eksempel på en sagsfremstilling
Den anlagte sag vedrører sagsøgers krav på tilbagebetaling af krav i henhold til upåanket huslejenævnsafgørelse i forbindelse med leje af lejemålet beliggende Paradisæblevej nr. 7, 9999 Andeby.
Sagsøger har beboet lejemålet, Paradisæblevej nr. 7, 9999 Andeby, i perioden fra den 1. april 2005 til 1. april 2022. Lejekontrakten fremlægges som sagens bilag 1.
I forbindelse med fraflytning blev der den 1. april 2022 afholdt fraflytningssyn, hvor både Anders And og Onkel Joakim deltog. Onkel Joakim sendte fremsendte efterfølgende en fraflytningsrapport, der fremlægges som bilag 2.
Den 12. april 2022 fremsendte Onkel Joakim en flytteafregning, hvoraf det fremgår, at istandsættelse af lejemålet udgør i alt kr. 30.000 inkl. moms. Flytteafregningen med bilag fremlægges som sagens bilag 3.
Efter Anders Ands fraflytning indbragte han en sag for Huslejenævnet vedrørende tilbagebetaling af depositum.
Ved huslejenævnets afgørelse af den 1. juli 2022 (j.nr.: xx) fik Anders And medhold i sin påstand om, at han skulle have tilbagebetaling af hele sit indbetalte depositum, idet Huslejenævnet lagde til grund, at Onkel Joakim ikke kunne kræve, at Anders And ved fraflytningen tapetserede lejemålet med hundredkronesedler på alle vægge. Afgørelsen fremlægges som bilag 4.
Ved brev den 20. juli 2022 fremsendte Anders And påkrav om betaling af tilgodehavendet i henhold til huslejenævnsafgørelsen. Påkravsskrivelsen fremlægges som sagens bilag 5.
Da Onkel Joakim ikke har tilbagebetalt beløbet i henhold til huslejenævnsafgørelsen, er nærværende stævning nødvendiggjort.
Huslejenævnsafgørelsen er i øvrigt ikke indbragt for Boligretten, og er derfor endelig.
Det påstævnte beløb kan opgøres som følger:
Tilbagebetaling af depositum: 10.000 kr.
Eksempel på juridiske argumenter – såkaldte ”anbringender”:
Til støtte for den nedlagte påstand gøres det gældende:
at huslejenævnsafgørelsen (bilag 4) ikke er indbragt rettidigt for Boligretten,
at huslejenævnsafgørelsen derfor er endelig, jf. lov om boligforhold § 88 stk. 2,
at der ikke foreligger undskyldelige omstændigheder for sagsøgtes manglende indbringelse af huslejenævnets afgørelser inden indbringelsesfristens udløb, og
at huslejenævnets afgørelse hverken formelt eller materielt er behæftet med væsentlige mangler, der kan medføre afgørelsens ugyldighed,
at sagsøger således har krav på betaling som opgjort,
at 10 i lovbekendtgørelse af 19. september 2014, nr. 1018 om inkassovirksomhed er opfyldt ved fremsendelse af påkravsskrivelse den 20. juli 2022 (bilag 5), og endelig
at rentepåkravet nedlægges med hjemmel i lejelovens § 40 stk. 3.
Du kan læse mere om lejeret her eller kontakte os på 86 12 44 00, hvis du har brug for hjælp.
________
Advokatkompagniet
info@advokatkompagniet.dk
+45 86 12 44 00