Der er flere forhold, der gør sig gældende for, at man kan få asyl i Danmark. Vi giver her et overblik over, hvilke faktorer der afgør, om du kan eller ikke kan få asyl.
Hvis du er flygtning og ønsker at søge beskyttelse i Danmark, fordi du risikerer forfølgelse i dit hjemland, skal du indgive din asylansøgning i Danmark. Du kan ikke søge om asyl i Danmark fra et andet land.
For at søge asyl i Danmark skal du enten henvende dig til det lokale politi eller Sandholmlejren. Her vil du blive registeret og få taget foto og fingeraftryk af politiet.
Herefter vil Udlændingestyrelsen starte behandlingen af din ansøgning.
I Sandholmlejren vil du blive indkaldt til samtaler, og kan du læse og skrive, vil du blive bedt om at udfylde et asylskema, hvor du selv skal skrive om dine problemer. Det er vigtigt, at du giver al relevant information om din sag, for at give dig selv det bedste udgangspunkt.
Udlændingestyrelsen sørger for, at der vil være en tolk til rådighed under møderne. Hvis du ikke forstår tolken, er det vigtigt, at du gør opmærksom på det straks under mødet. Er du ikke sikker på, at det er blevet skrevet ned, er det vigtigt, at du straks skriver til Udlændingestyrelsen efter mødet og gør dem opmærksomme på problemet.
Du har ret til at få tildelt kopier af de dokumenter, Udlændingestyrelsen skriver ned i under dine samtaler. Det er vigtigt, at du læser dokumenterne grundigt igennem efter mødet. Finder du fejl, skal du straks kontakte Udlændingestyrelsen og gøre dem opmærksomme på fejlene.
Afgørelse
Når Udlændingestyrelsen mener, at de har alle oplysninger, træffer de afgørelse i din sag.
Får du asyl, betyder det i grove træk, at din sag er slut - du har fået opholdstilladelse, og vil få at vide, hvilken kommune, du fremover skal bo i. Får du afslag på asyl, bliver din sag automatisk sendte videre til Flygtningenævnet, hvor du har krav på at få en advokat beskikket. Du vælger selv din advokat, og staten betaler for advokaten.
Når du har valgt advokat, vil vedkommende indkalde dig til et møde, forberede din sag og møde med dig i Flygtningenævnet.
Flygtningenævnet vurderer, om Udlændingestyrelsens afgørelse er rigtig, eller om den skal ændres, så du skal have asyl. Flygtningenævnets afgørelse er endelig.
Beskyttelse som flygtning
Der findes forskellige former for beskyttelse som flygtning.
Hvis du er omfattet af FN’s Flygtningekonvention, som omhandler forfølges på baggrund af f.eks. din religion eller dine politiske holdninger - vil du få konventionsstatus og opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 1.
Risikerer du af andre grunde dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig og nedværdigende behandling eller straf, vil du få beskyttelsesstatus og opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 2.
Hvis der er en særlig alvorlig situation i dit hjemland, som er præget af vilkårlig voldsudøvelse og overgreb mod civile, kan du få midlertidig beskyttelsesstatus efter udlændingelovens § 7, stk. 3.
Du skal være opmærksom på, at hvis du har begået kriminalitet, kan du være udelukket fra at få opholdstilladelse, selvom du opfylder betingelserne for at få beskyttelse.
Hvis du har fået visum eller taget fingeraftryk i et andet EU-land kan du få din asylsag afvist pga. Dublin-forordningen. Har du allerede fået opholdstilladelse i et andet EU-land, vil du som udgangspunkt få afvist din ansøgning om asyl, idet det andet land er dit første asylland.
Har du brug for professionel rådgivning i din sag, opfordrer vi dig til at kontakte vores udlændingeretsteam, da vi har stor erfaring med asylsager og har ført utallige sager hos Flygtningenævnet.
_________
Advokatkompagniet
info@advokatkompagniet.dk
+45 86 12 44 00